Den nya snusaren en gång till - Mocca x2



Jag har redan gått igenom en del av Catch-sortimentet, men Fiedler & Lundgren har även de en motsvarighet - Mocca. F&L Snus är en trevlig snusproducent som står bakom bland annat Granit, Retro och Lucky Strike. De ligger nu som tvåa i den svenska snusproduktionen, och är alltså den största producenten efter Swedish Match. Jag blir lite förvånad, som gammal Granitsnusare, att detta blir F&L-premiären. Den kommer inte att vara genomgående positiv. Jag är ju av den åsikten att jag tycker att snus ska smaka, åtminstone lite, tobak, vilket inte alla människor är. Både Catch och Mocca är storsäljare, liksom godissnus som Göteborgs Rapé No 2 och Skruf Tranbär. Det kan jag svälja, till och med njuta av till och från. Det jag däremot vänder mig emot är snus vars smak förstärks med sötningsmedel, istället för med salt. Jag tror på snus som ett alternativ, inte bara till cigaretter, utan även till smågodis. Det faller ju helt och hållet om själva snuset är lika sött och lika dåligt för tänderna som skumbananerna. Med den här inställningen skriver jag nu recensionen av Mocca Granatäpple och Mocca Macchiato.
Det finns ytterligare två sorter, Anis och Mint, men jag tänkte att jag där skulle göra en jämförelse med Catchs standardsortiment, och väntar en aning. Macchiato är ett förhållandevis nytt snus, det lanserades i slutet på september i år. Jag var oerhört nyfiken. Jag har väntat på ett snus med kaffesmak. När det till och med finns whiskeysnus, borde ju någon producent lagt ihop två och två och insett att kaffe och snus kan bli mer än fyra. Macchiato är inte kaffe. Det är kaffe med mjölk (skummad på toppen, "fläckig" på italienska). Mocca Macchiatio är ett fyndigt namn, men det smakar mer godis än något annat. En sådan där lite hård kaffekaramell man ibland får till latten på trendiga kaféer, men känner man efter lite mer inringas det hela av en något unken smak. Jag tror att det är sockret som gör det så obekvämt, känslan blir en helt annan. Jag klarar inte av att ha inne prillan särskilt länge, den söta smaken blir tydligare och tydligare och till slut känns det som att man stoppat upp en sockerbit under läppen. Detsamma gäller Granatäpple. Tänk inte frukt, tänk sött! Tänk vingummi, och ni kommer nära vad det här snuset smakar. Trots min egen skepsis förhåller jag mig dock positiv till själva idén - det är roligt med överraskande smaker, och än så länge är Mocca ensamma om att luta åt kaffe- och granatäpplehållet (granatäpple och granatäpple, i och för sig, innehållsförteckningen säger att det är äpplearomer som ger smak). Konsistensen är torr, extra-vit portion eller, som Swedish Match säger, dry. Det funkar bra. Jag har svårt att tro att en normalstor prilla skulle kännas lika bekväm utan fukt, men eftersom de endast finns i mini-format gör det detsamma. Resultatet blir, förstås, att de rinner mindre och smakar längre - men eftersom sötningsmedlet är så dominerande, skulle jag hellre vilja att smaken tunnandes av lite tidigare. Min slutsats blir således, här är ett snus för den sötsugne, ovane snusaren utan något behov av tobakssmak.
Sist men inte minst - dosorna är i metall, små och nätta och som gjorda för handväskan. De saknar spottlock och är svåra att stapla på varandra, och signalerar något helt annat än snus. Men - varför inte?

Cigaretter och snus - Camel

För det första är det dags för mig att be om ursäkt. Tillvaron förvandlas till och från till en så kaosartad situation, att man släpper både pennan och tangentbordet i en slags akut form av isolering. Så har det varit. Under min bloggfrånvaro har jag dock (av naturliga skäl) snusat mer än någonsin förut. Förutom att på allvar lärt mig uppskatta lössnuset har jag också snusat allt från Mocca Granatäpple till General till Grov till Röda Lacket. Jag återupptog även en gammal favorit från i somras, Camel snus. Ja, jag vet! Man ska aldrig lita på det snus en cigarettmakare saluför! Desto finare är det då att bli positivt överraskad. Camel lanserades i slutet på april i år och finns i original och vit portion. Snuset marknadsförs av det japanska bolaget JTI, och säljs i hela världen. Det är bland annat populärt i USA, där man numer även snusar på svenskt vis. Traditionellt har amerikanarna snusat en torrare variant av tobak, vilken de har lagt bakom underläppen (där tobaken blöts upp av salivtillströmningen, vilket resulterar i spottande och fräsande). Än så länge kan jag inte säga mer om detta, eftersom jag aldrig har prövat.
Åter till Camel. I Sverige sker tillverkningen i lilla Vårgårda, och resultatet är mycket gott. Det har en rund och snäll tobakssmak med svaga toner av kakao, vilket gör att det skiljer sig från andra, mer traditionella snussorter. Det dominerande är dock tobaken, vilket gör det till ett fint vardagssnus. Dosarna är mycket fina, med ett stort spottlock i glänsande plast. Original är kopparfärgad, vit portion är silvergrå. Det råder ingen tvekan om att det är Camel man snusar, designen sticker ut, utan att bli opraktiskt. Med så stort utrymme för använda snusar är det snarare det praktiska som väger över, även om öppningsmekaniken i spottlocket är en aning trögt. Det kan vara bra att spara ut tumnageln en smula inför inköpet. Smaken och designen får tummen upp, värre är det med konsistensen. Det är svårt att misslyckas med en original portion, värre är det med den vita. Camel vit portion är torr och kornig, och något jag avråder er ifrån. Det är märkligt hur svårt det verkar vara att lyckas med detta, ska man snusa vitt är det nästan bara Swedish Match som går som säkert kort.

RSS 2.0