Ordlista

Konnässören slänger sig än hit än dit med uttryck, medan den ovetande står som ett frågetecken. Jag anser att det är varje demokratiskt lagd persons skyldighet att sprida klarhet. Det är dags för Snuskonstens första ordlista att möta dagens ljus. Som en liten fotnot kan tilläggas att snusandet inte hör till de fina salongerna, utan har frodats bland gräsrötterna. Och det är ju bland gräsrötterna den stora språkvariationen finns, vilket leder till en mängd lokala uttryck och svängningar. En komplett lista är därför mycket svårt att sammanställa, men jag börjar med att göra en grundläggande, för att sedan fylla på allt eftersom. Följ bloggen och öka ditt ordförråd!

SNUSKONSTENS ORDLISTA (i bokstavsordning)

 

  • Bjudlock - humor på hög nivå, detsamma som spottlock.
  • Dosa - den förpackning som används till snusförvaring. Traditionellt är en dosa rund till formen, men det finns även andra varianter, Swedish Match's märke Nick and Johnny finns till exempel i mer fantasifulla former.
  • Dry portion - extra vit eller - snarare - extra torr portion. Inte heller särskilt vanligt förekommande. Oftast då också i miniportion.
  • E 422 - ett fuktighetsbevarande medel. Används inte lika flitigt som E 1520, men bl.a. Fiedler & Lundgren samt Gotlandssnus skriver det på innehållsförteckningen. Väldigt vanlig tillsats i livsmedel, framförallt i godis, bakverk och glass, men även standard för hudkrämer och hårvårdsprodukter. Enligt expertisen helt ofarlig. En trevärdig alkohol. På riktig svenska heter den glycerol eller glycerin.
  • E 500 - ett surhetsreglerande medel. Detta ämne har varit omdiskuterat, då det visat sig att det lösgör det fria nikotinet, vilket tas upp av kroppen mycket snabbare, vilket i sin tur leder till ett ökat beroende. Kalla fakta hoppade på Swedish Match, men E 500 finns i samtliga snussorter jag har testat. På riktig svenska heter det natriumkarbonat.
  • E 950 - ett sötningsmedel som används i mängder av olika livsmedel. Är cirka 200 gånger starkare än vanligt socker och kan ha en viss bitter eftersmak. På riktig svenska heter det acesulfamkalium.
  • E 1520 - ett fuktighetsbevarande medel. Används i stort sett i alla snusar jag har testat. Det är vanligt förekommande i olika sorters hudkrämer och används även flitigt i industribakade bakverk, eftersom det även har en konserverande effekt. Det är giftigt i högre doser, men det innebär ungefär en liter. Betecknas som en alkohol, men hör till de ofarligaste enligt expertisen. På riktig svenska heter det propylenglykol.
  • Extra Stark/Sterk portion - ett snus med extra mycket nikotin. Ett flertal märken finns i den här varianten. Nackdelen, förutom det att man blir än mer beroende, är att smaken oftast påverkas en aning och snuset blir lite bittrare. Normal nikotinhalt brukar vara ca 13mg/portion
  • Kramsnus - annat namn för lössnus. En enkel check på nätet visar att lössnus är ett betydligt mer etablerat begrepp.
  • Lössnus - det traditionella svenska snuset. Finmald, fuktig tobak användaren formar till en prilla och placerar under överläppen.
  • Portionssnus - lanserades på 1970-talet. Finmald, fuktig tobak paketerad i portionspåsar, av samma material som tepåsar, vilka användaren placerar under överläppen. En standard portion innehåller ca 8 mg nikotin.
  • Maxi portion - En extra stor portion. Bl.a. Granit och General erbjuder detta. Storleken är ungefär den dubbla, liksom nikotinhalten.
  • Mini portion - en liten portion, normalt värde är ca 4 mg nikotin/portion.
  • Prilla - en portion snus. Snusar man lössnus är detta alltså det snus man formar med fingrarna för att sedan lägga under läppen, snusar man portion säger det sig självt - en portionspåse.
  • Pris - en sydlig variant av prilla
  • Rapé - ett sätt att behandla tobaken vid tillagningsprocessen. Rapé betyder rivet på franska, och det är alltså det man gör.
  • Spottlock - det kom som en storm genom snusvärlden och gjorde den så mycket enklare i stela sociala sammanhang, ett litet fack, vanligtvis på översidan, där man kan lägga sina använda prillor. Kärt barn har många namn, men själv använder jag genomgående det här begreppet.
  • Stock - motsvarar cigaretternas limpor och består vanligtvis av tio dosor snus, sammanhållna med mjukplats. Det finns även stockar med fem dosor.
  • Svart portion - svart portion är ovanligt, hittills har jag bara stött på Grov Svart, LD Black samt Nick and Johnny Black. Det finns inte en genomgående definition, men gemensamt är att dessa tre till konsistensen är detsamma som en vit portion, samt att färgen är svart.
  • TSNA - en förkortning för tobaksspecifika nitrosaminer. Dessa förekommer inte naturligt i naturen, utan endast i behandlad tobak och har efter djurförsök visat sig vara cancerframkallande. Samtliga snusproducenter är dock medvetna om detta och arbetar aktivt för att minska halten av TSNA. Det svenska, våta snuset innehåller färre nitrosaminer än torrsnus. De forskningsrapporter som publicerats om snusets skadeverkningar trycker samtliga på nitrosaminerna, samt på nikotinet.
  • White portion - en internationell variant av vit.
  • Vit portion - ett torrare portionssnus, och med det menas att det rinner mindre.

 


Kommentarer
Postat av: Stefán

Fan, jag älskar verkligen din blogg! Keep up the good stuff

2010-02-11 @ 18:22:23
URL: http://filmintresse.blogg.se/
Postat av: sivo

kan man svälja snus saften. jag spottar ut hela tiden och det är rätt iriterande. en kompis till mig säger att man inte ska svälja. tacksam för svar

2011-08-15 @ 03:19:19
Postat av: Jonas Palm

Trefingrars: När det inte biter med nypan (två fingrar) så får man ta till tre fingrar, så biter det igen. Funkar även med portionssnus.

2011-12-05 @ 13:28:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0